Kunstig intelligens – nå også med sosiale ferdigheter
Ved «Annual Meeting of the New Champions 2016» i Tianjin i China debuterte den sosialt bevisste assistentroboten SARA (Socially Aware Robot Assistant), som kunne kommunisere med mennesker på en helt ny måte. Fremfor å bare erstatte en menneskelig assistent eller behandle og levere informasjon på en upersonlig måte, var SARA annerledes: intuitiv, vennlig, engasjerende og utviklet for å «samarbeide» med menneskelige brukere, gjenkjenne og respondere på ansiktsuttrykk, lære preferanser og forbedre egen oppgaveløsing basert på brukerne hun kommuniserte med. Hun var også programmert til å lære enkelte sosiale uttrykk, for eksempel å nikke mens en bruker snakket, og å forstå ulike intonasjoner.
Et halvt år senere, i januar 2017, ble prosjektet presentert ved Verdens økonomiske forum i Davos i Sveits. Det var den eneste demoen som ble vist frem i kongressenteret i Davos. SARA fungerte som en virtuell personlig assistent som informerte deltakerne om aktuelle presentasjoner, introduserte dem for andre deltakere, anbefalte spisesteder med mer.
I begynnelsen fungerte SARA som en virtuell personlig assistent med et bestemt formål – å kommunisere med konferansedeltakerne og tilby dem hjelp og råd. Hun klarte å tilegne seg kunnskap om de globale ledernes interesser og mål, og kunne deretter gi dem anbefalinger om arrangementer basert på denne kunnskapen. Men ikke bare det – SARA brukte også samtalene til å bygge relasjoner med hver eneste person som snakket med henne, slik at hun lærte mer om preferansene og målene deres. I påfølgende samtaler var hun enda bedre rustet til å løse oppgaver og tilby personlig tilpasset hjelp.
Hun ble skapt ved Articulab – et lite team ved Carnegie Mellon University som studerer menneskelig interaksjon i sosiale og kulturelle kontekster gjennom inndata i datasystemer, for dermed å få bedre forståelse av menneskelige interaksjoner. Hvordan kommuniserer mennesker med teknologi, og hvordan kan den kommunikasjonen forbedres over tid? Den sosiale tilknytningen er en viktig faktor – ikke bare mellom mennesker. Som Articulab-teamet har merket seg om SARA: «Snarere enn å ignorere de sosioemosjonelle båndene som vever samfunnet sammen, er SARA helt avhengig av de båndene for å kunne samarbeide best mulig med mennesker.»