Yapay zekaya bazı sosyal becerilerin kazandırılması
Çin'in Tianjin şehrinde düzenlenen New Champions 2016 Yıllık Toplantısı'nda pek çok şeyin yanı sıra, kendinden çok söz ettiren bir yenilik de vardı: Sosyal Duyarlılığa Sahip Robot Asistan, yani SARA insanlarla hiç görülmemiş bir biçimde etkileşime geçebiliyordu. İnsan asistanların rolünü üstlenmekle veya bilgileri kişisel olmayan bir tarzda işleyip sunmakla yetinmeyen SARA, aynı zamanda sezgisel, dost canlısı, etkileşimli ve insan kullanıcılarla "ortak çalışmaya" odaklı tasarımı sayesinde farklı olduğunu gösteriyordu. SARA, insanların yüz ifadelerini fark edip uygun şekilde yanıt verebiliyor, tercihlerini öğrenebiliyor ve karşılaştığı kullanıcıları temel alarak görev performansını iyileştirebiliyordu. Üstelik bazı sosyal jestleri de öğrenecek şekilde programlanmıştı. Kullanıcı konuşurken kafasını sallıyor, ses tonlamasındaki farklılıkları anlayabiliyordu.
Altı ay sonra, Ocak 2017'de proje bu kez Davos, İsviçre'deki Dünya Ekonomik Forumu'nda, Davos Kongre Merkezi'nde, yalnızca bir demo ile izleyici karşısına çıktı. SARA, sanal bir kişisel asistan görevini yerine getiriyor, katılımcılara sunulmakta olan oturumlarla ilgili bilgi veriyor, onları diğer katılımcılarla tanıştırıyor, yemek için yer önerilerinde bulunuyor ve daha pek çok şey yapıyordu.
En başta SARA, belirli bir uygulamaya sahip sanal bir kişisel asistan görevini üstlenmişti. Konferansta insanlara yardımcı oluyor, konuklarla etkileşime geçiyordu. Global liderlerin ilgi alanları ve amaçlarıyla ilgili bilgi edinebiliyor, ardından, katılmak isteyebilecekleri oturumları seçmelerine önerileriyle yardımcı oluyordu. Dahası SARA, onunla konuşan her insanla ilişki kurabilmek için iletişim özelliğini kullanabiliyor, böylece onların tercihleri ve amaçlarıyla ilgili daha çok şey öğrenebiliyordu. Bu yolla, daha da kişiselleştirilmiş yardım sağlayarak gelecekteki iletişimlerinde görev performansını geliştirebiliyordu.
SARA, Carnegie Mellon Üniversitesi'nde faaliyet gösteren Articulab adında küçük bir ekibin ürünüydü. Articulab'ın hedefi, sosyal ve kültürel bağlamlarda insan etkileşiminin bilişimsel sistemlere girdi olarak eklenmesini incelemek ve bu sayede, insan etkileşimi konusunun daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır. İnsanlar teknolojiyle nasıl iletişime geçiyor ve bu iletişim zaman içinde nasıl iyileştirilebilir? Burada, tıpkı insanlar arasında olduğu gibi sosyal bağların güçlendirilmesi kilit öneme sahiptir. Articulab'ın SARA'yla ilgili görüşleri de bu düşünceyi destekliyor: "SARA, toplumun dokusunu oluşturan sosyo-duygusal bağları yok saymıyor. Aksine, kendi ortak çalışma becerilerini iyileştirmek için bu bağları temel kabul ediyor."