Daerah Sekolah Bebas Arlington menghapuskan halangan akses

Cabaran

AISD berusaha untuk menggunakan teknologi sebagai sebahagian daripada pelan strategik, tetapi mereka menghadapi masalah dari segi kerjasama. Perkongsian maklumat melibatkan banyak penghantaran dan penerimaan e-mel berserta lampiran dan lampiran tersebut dibuat dalam pelbagai versi Microsoft Word. Mengakses dan berkongsi dokumen semasa kelas memakan banyak masa pengajaran yang berharga. Daerah ini juga menghadapi cabaran untuk benar-benar menyepadukan teknologi ke dalam pengajaran dan pembelajaran. Sekolah mempunyai makmal komputer yang dilengkapi dengan PC dan Mac serta netbook, iPad dan komputer riba di dalam kelas, tetapi rancangan pelajaran tidak menyepadukan peranti dan teknologi ke dalam pembelajaran. Dua tahun lalu, penduduk Arlington meluluskan usul untuk membawa masuk lebih banyak teknologi ke sekolah setempat, terutamanya dengan memperkenalkan lebih banyak peranti ke dalam bilik darjah untuk pelajar dan guru. AISD menggunakan kutipan dana baharu itu bagi mewujudkan standard minimum untuk akses teknologi di dalam setiap bilik darjah. Mereka mengutamakan penambahan peranti untuk digunakan oleh pelajar pada setiap hari.

"Cara Google yang membolehkan perkongsian, kerjasama dan mendapatkan maklum balas antara pelbagai kumpulan benar-benar telah membolehkan kami mengubah suai dan mentakrifkan semula [pengajaran dan pembelajaran]. Kini kami mempunyai strategi dan alatan yang kukuh untuk mencapai matlamat kami."

Barry Fox, Pengarah Teknologi Pengajaran

Penyelesaian

AISD memilih Chromebook untuk pelajar gred 3-12 kerana peranti itu mampu dimiliki, mudah digunakan, mempunyai hayat bateri yang panjang dan berupaya memenuhi keperluan pelajar bagi semua sekolah dan tahap gred. Selepas pengenalan Chromebook, para guru mula menggunakan G Suite for Education. Pengguna awal menggunakan Google di dalam bilik darjah dan pentadbir cepat mengesan bahawa teknologi itu berkesan serta mudah digunakan. Kini semua orang dari peringkat tertinggi hingga terendah menggunakan G Suite for Education. Kemudahan G Suite for Education telah membantu menyebarkan penggunaan alatan itu. “Guru dapat segera mengongsikan dokumen dengan pelajar melalui pautan terus dan Bilik Darjah Google”, ujar Barry Fox, pengarah teknologi pengajaran di AISD. “Pelajar log masuk ke peranti masing-masing, membuat dokumen dan bekerja dalam kumpulan yang kecil. Cara ini telah meningkatkan kerjasama dengan ketara”. “Pada sebarang minggu sepanjang tahun persekolahan, kami menyaksikan 50 hingga 80,000 Dokumen dihasilkan”, jelas Jim Holland, pakar teknologi pengajaran di AISD. “Google telah menjadi satu harapan. Pelajar, pentadbir, guru — semua pengguna diharapkan untuk mengetahui butiran log masuk Google mereka kerana banyak perkara dikaitkan ke platform itu.”

Terima kasih kerana mendaftar!

Beritahu kami lagi tentang minat anda.