Levensvaardigheden en voorbereiden op de arbeidsmarkt
Leerlingen moeten holistisch onderwijs krijgen om ze voor te bereiden op hun toekomstige carrières, met aandacht voor praktische beroepsvaardigheden, communicatiestrategieën en leiderschapsontwikkeling. Onderzoek toont aan dat als dit soort emotionele vaardigheden meer aandacht krijgen, de emotionele intelligentie van de leerlingen zich beter ontwikkelt. Dit wordt weer gelinkt aan betere leiderschapsvaardigheden en stressbestendigheid.
91%van CEO's over de hele wereld geeft aan dat ze de emotionele vaardigheden van hun werknemers moeten vergroten, zodat die op het niveau komen van hun digitale vaardigheden.
PwC, 2018
53%van de docenten in het Verenigd Koninkrijk vindt dat emotionele vaardigheden belangrijker zijn dan academische resultaten voor het succes van hun leerlingen.
Sutton Trust, 2017
85%van Australische docenten vindt dat standaardtesten niet effectief zijn als methode om de echte vaardigheden en kennis van leerlingen te beoordelen.
Australian Education Union, 2018
Bekijk onderwijstrends per land
Van Australië en de Verenigde Staten tot de Noordse landen: bekijk hoe het onderwijs zich wereldwijd ontwikkelt.
Australië
Brazilië
Canada
Japan
Mexico
Nederland
Nieuw-Zeeland
Noordse landen
Spanje
Verenigd Koninkrijk
VS
Australië
Brazilië
Canada
Japan
Mexico
Nederland
Nieuw-Zeeland
Noordse landen
Spanje
Verenigd Koninkrijk
VS
Advies van experts
Een gesprek met Amanda Timberg
Hoofd van Talent Outreach & Programs, EMEA, Google
Waarom denk je dat zo veel scholen steeds meer moeite doen om hun leerlingen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt?
Het is de afgelopen jaren steeds moeilijker geworden om een goede baan te krijgen en schoolverlaters en afgestudeerden kunnen vaak geen werk vinden in hun vakgebied. Scholen en overheden zagen dit. In het Verenigd Koninkrijk geeft OFSTED scholen bijvoorbeeld cijfers gebaseerd op de bestemming van schoolverlaters, bijvoorbeeld of ze een baan vonden of een vervolgopleiding gingen doen. Scholen worden er zo meer voor verantwoordelijk gehouden dat hun leerlingen kans hebben op werk of een vervolgstudie. De verantwoordelijkheid die scholen hebben, naast hun zorgplicht om leerlingen te helpen zich te ontwikkelen, heeft tot deze verandering geleid.
Welke vaardigheden vinden werkgevers zoals Google het belangrijkst?
Voor verschillende banen zijn verschillende minimum kwalificaties vereist voordat iemand geschikt is voor die baan. Voor een baan in de juridische sector en in marketing moet je bijvoorbeeld andere ervaring hebben. Als we echter kijken naar professionele vaardigheden en kwaliteiten, zou ik zeggen: een goede werknemer is intellectueel nieuwsgierig, kan goed samenwerken, kan omgaan met dubbelzinnigheid, is veerkrachtig en heeft een open houding.
Hoe weet je als werkgever of iemand die pas is afgestudeerd klaar is om aan het werk te gaan?
Omdat pas afgestudeerden meestal weinig werkervaring hebben, kijken werkgevers naar andere aspecten om te zien of iemand het werk goed zal kunnen uitvoeren. Eerdere prestaties tijdens of naast de studie kunnen hier een goede indicator van zijn, zoals cijferlijsten, leiderschapsrollen of ervaring met werken in teams. Tijdens een sollicitatiegesprek wil de werkgever zien dat de kandidaat effectief kan communiceren, inzet toont en laat zien dat hij of zij passie heeft voor het werk.
Geef een korte beschrijving (max. tien woorden) van levensvaardigheden.
Veerkrachtig de kansen en uitdagingen van het leven aangaan.
Een gesprek met Jan Owen
CEO, The Foundation for Young Australians
Waarom denk je dat zo veel scholen steeds meer moeite doen om hun leerlingen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt?
In het verleden was het misschien zo dat je een baan kreeg als je klaar was met de middelbare school of een vervolgopleiding. Je was klaar voor de werkvloer. Maar de wereld is sterk veranderd. Door het gebruik van technologie moeten mensen andere vaardigheden hebben voor hun werk. Iemand die nu vijftien is, zal gemiddeld zeventien verschillende banen in vijf verschillende vakgebieden hebben in zijn werkende leven. De serie rapporten New Work Order van de Foundation for Young Australians (FYA) toont aan dat het jongeren in Australië gemiddeld 2,6 jaar kost om een fulltime baan te vinden nadat ze klaar zijn met studeren. In de jaren 80 kostte dit slechts een jaar. Scholen, universiteiten en praktijkscholen moeten dus snel de manier veranderen waarop ze jongere mensen voorbereiden op het werkende leven, als ze dit nog niet hebben gedaan.
Hoe stomen scholen mensen nu klaar voor de werkvloer, vergeleken met vijf jaar geleden?
Doordat er steeds meer programma's komen zoals dat van ons, $20 Boss, zien we dat veel docenten in Australië zich inzetten om leerlingen klaar te stomen voor de werkvloer. Het programma biedt leerlingen $ 20 aan startkapitaal om een bedrijfje op te richten en te runnen tijdens een schoolsemester. Het draait helemaal om vaardigheden als belangrijkste onderdeel van het leerproces. Hoewel dit zeker nog kan verbeteren, zien we dat veel docenten niet alleen het voordeel, maar ook de noodzaak zien om hun leerlingen voor te bereiden op het werkende leven. Er moet echter nog veel gedaan worden om te zorgen dat alle leerlingen in Australië klaar zijn voor de werkvloer. Er moeten wijzigingen worden aangebracht in het hele systeem. Het moet niet alleen op het bordje van de docenten liggen, er moeten snel wijzigingen worden aangebracht in alle sectoren.
Hoe denk je dat het idee van 'levensvaardigheden' in de komende tien jaar zal veranderen?
Levensvaardigheden zullen waarschijnlijk steeds meer te maken hebben met automatisering en technologie op de werkvloer. Daarom zijn digitale vaardigheden en communicatie belangrijk voor jonge mensen die in de komende tien jaar een baan willen krijgen. Onderzoek in ons New Basics-rapport laat zien dat de vraag naar digitale vaardigheden is gegroeid met meer dan 200%, kritisch denken met meer dan 150%, creativiteit met meer dan 60% en presentatievaardigheden met meer dan 25%. Deze vraag zal alleen maar blijven groeien, vooral omdat jongere Australiërs het gat moeten vullen wanneer ouderen met pensioen gaan.
De evolutie van levensvaardigheden is echter al begonnen. Ons onderzoeksproject in South West Victoria, the New Work Mindset in Action, toont aan dat vaardigheden beter kunnen worden meegenomen van de ene baan naar de andere dan eerder werd gedacht. Wanneer mensen worden getraind en werken in één baan, ontwikkelen ze vaardigheden waarmee ze mogelijk dertien andere banen zouden kunnen uitvoeren. Dit nieuwe begrip van overdraagbare vaardigheden is nu al relevant en zal zeker zorgen dat levensvaardigheden de komende jaren steeds belangrijker worden.
Bekijk meer informatie in het Docentencentrum
Bekijk online trainingen en informatiebronnen om docenten en leerlingen nu voor te bereiden op de toekomst.
-
Levensvaardigheden en voorbereiden op de arbeidsmarkt
Meer manieren om technologie te gebruiken om leerlingen in groepjes te laten werken
Bekijk hoe je leerlingen goed kunt laten samenwerken, zodat groepsprojecten prettig en succesvol zijn.
-
Levensvaardigheden en voorbereiden op de arbeidsmarkt
Laat leerlingen hun eigen schoolervaring vormen
Bekijk hoe je Google-tools kunt gebruiken om leren te personaliseren en leerlingen meer te bieden.
-
Levensvaardigheden en voorbereiden op de arbeidsmarkt
Een groepsproject uitvoeren en leiden
Help leerlingen de vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om groepswerk effectief te leiden en eraan bij te dragen.
-
Levensvaardigheden en voorbereiden op de arbeidsmarkt
Toegepaste digitale vaardigheden: beroepsvaardigheden
Leer leerlingen hoe ze met technologie een cv kunnen maken, geordend kunnen blijven, een baan kunnen zoeken en projecten kunnen beheren.
Aan de slag
Opkomende aspecten van klassikaal onderwijs ontdekken
Bekijk de belangrijkste trends die we op dit moment in het onderwijs tegenkomen en die het onderwijs van morgen bepalen.