Opkomende technologieën
Scholen nemen opkomende technologieën, zoals artificial intelligence, virtual reality en augmented reality, op in hun lesprogramma's. Het doel is om meer innovatieve en boeiende onderwijsmethoden en leerbelevenissen mogelijk te maken.
82%van alle Amerikaanse docenten is van mening dat het gebruik van technologie leerlingen beter voorbereidt op hun toekomstige carrière.
Tech & Learning, 2017
48%van alle docenten in Australië is zeer geïnteresseerd in het gebruik van digitaal leren bij professionele ontwikkeling om leerlingen meer bij hun lessen te betrekken.
Pearson Education, 2017
8 in 10van alle docenten in Nieuw-Zeeland stelt dat digitale technologieën een positieve invloed hebben op de prestaties van leerlingen.
Onderzoek Nieuw-Zeeland, 2018
Bekijk onderwijstrends per land
Van Australië en de Verenigde Staten tot de Noordse landen: bekijk hoe het onderwijs zich wereldwijd ontwikkelt.
Australië
Brazilië
Canada
Japan
Mexico
Nederland
Nieuw-Zeeland
Noordse landen
Spanje
Verenigd Koninkrijk
VS
Australië
Brazilië
Canada
Japan
Mexico
Nederland
Nieuw-Zeeland
Noordse landen
Spanje
Verenigd Koninkrijk
VS
Een gesprek met Michael Bodekaer Jensen
Oprichter, Labster
Hoe denk je dat virtual reality zich de komende tien jaar zal ontwikkelen? En welke gevolgen zal dit hebben voor klassikaal onderwijs?
De kwaliteit van virtualrealityhardware zal de komende tien jaar aanzienlijk verbeteren. Door verbeteringen in beeldresolutie en visuele prestaties zullen de verschillen tussen de virtuele en de echte wereld vrijwel onmerkbaar worden en vertraging volledig laten verdwijnen. Tegelijkertijd worden alles-in-een-headsets goedkoper dan € 100 en worden ze een stuk handzamer. Verder gaan we veel toevoegingen zien. Zo zullen haptische handschoenen mainstream worden, wat het leerproces nóg boeiender maakt. Live VR-leerbelevenissen waarbij er kan worden samengewerkt in combinatie met instant vertalingen naar honderden talen doet het concept van een educatief 'klaslokaal' verschuiven naar een 'wereldwijd virtueel klaslokaal'. Als dit goed wordt ingezet, biedt het docenten de mogelijkheid om hun leerlingen belevenissen te bieden die eerder niet mogelijk waren. Stel je eens voor dat je wetenschap kunt bestuderen op het internationale ruimtestation ISS met leerlingen van over de hele wereld, of dat je jezelf kunt verkleinen tot de grootte van een DNA-streng om samen eigenhandig moleculen te kunnen manipuleren, of dat je kunt terugreizen in de tijd om het oude Rome te verkennen en belangrijke historische gebeurtenissen na te spelen, en dat allemaal vanuit de veilige omgeving van je eigen klaslokaal.
Hoe komt het denk je dat opkomende technologieën zoals VR en AR de laatste jaren zoveel in de aandacht staan?
Het concept VR is op zich niet nieuw, maar de technologische ontwikkelingen van de laatste jaren maken het nu mogelijk om VR-apparatuur te produceren die zowel betaalbaar is als van voldoende kwaliteit om voor een prettige en boeiende gebruikerservaring te zorgen. Hoewel er nog veel kan worden verbeterd, staat VR op het punt om bij het grote publiek door te breken dankzij 1) de voortdurende technologische verbeteringen in combinatie met 2) de steeds hogere kwaliteit van content die specifiek is ontworpen voor VR en omdat 3) de effectiviteit van VR in het onderwijs wetenschappelijk is bevestigd. Vorig jaar is de Arizona State University gestart met 's werelds eerste volledig online biologie-opleiding via VR. Deze samenwerking tussen de ASU, Google en Labster biedt studenten de mogelijkheid om op afstand laboratoriumexperimenten uit te voeren via VR. In het verleden was dat simpelweg niet mogelijk. Studenten kunnen het laboratorium gebruiken op het moment dat dat hen het beste uitkomt en zo lang ze maar willen. De opleiding is bijzonder succesvol en heeft tot nu toe al duizenden studenten aangetrokken.
Wat het is beste voorbeeld van hoe je virtual reality in het onderwijs in actie hebt gezien?
Vorig jaar heeft de Arizona State University 's werelds eerste volledig online biologie-opleiding geïntroduceerd waarbij VR wordt ingezet. Dankzij deze samenwerking tussen de ASU, Google en Labster kunnen studenten op afstand laboratoriumexperimenten uitvoeren via VR. Vroeger was zoiets absoluut ondenkbaar geweest. Studenten kunnen het laboratorium bezoeken wanneer en zo lang ze maar willen of nodig hebben. De opleiding is een groot succes en heeft tot nu toe al duizenden studenten aangetrokken.
Een gesprek met Dan Lindquist
Productmanager voor Expedities, Google
Hoe verwacht je dat virtual reality de komende tien jaar zal veranderen? Wat voor gevolgen heeft dat voor klassikaal onderwijs?
Virtual reality heeft de afgelopen jaren al veel ontwikkelingen doorgemaakt. De technologie is volwassen geworden en bedrijven hebben nu een beter idee van welke toepassingen het meest geschikt zijn voor VR. Toen VR voor het eerst in beeld kwam bij de consument, verwachtten de meeste mensen dat de technologie vooral voor gaming en entertainment zou worden gebruikt. Maar inmiddels zien we een verschuiving naar meer praktische toepassingen in het onderwijs en het bedrijfsleven, zoals architectuur. Ik denk dat de prijzen van VR-hardware de komende jaren sterk zullen dalen, waardoor scholen dit soort apparaten makkelijker kunnen aanschaffen. De prijzen dalen niet alleen, de apparaten worden ook steeds krachtiger, schermen krijgen een hogere resolutie en processoren worden steeds sneller. Parallel aan deze ontwikkeling worden supersnelle 5G-netwerken uitgerold, en dit alles zal een bijdrage leveren aan uitgebreidere, nog boeiendere VR-omgevingen die gebruikers het gevoel geven dat ze echt ergens anders zijn. In het onderwijs gaan we zien dat VR wordt ingezet om leerlingen belevenissen te bieden die normaal gezien moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Zo biedt Google Expedities leerlingen de mogelijkheid om uitstapjes te maken naar verre plaatsen zonder de bijbehorende logistieke complexiteit, terwijl bedrijven zoals Labster leerlingen volledige laboratoria kunnen laten runnen zonder dat er laboratoriumapparatuur of -benodigdheden nodig zijn. Er worden steeds meer van dit soort toepassingen bedacht, waardoor leerlingen veel bredere ervaringen kunnen opdoen bij een lagere investering in uiterst specifieke apparatuur voor in de klas.
Hoe komt het denk je dat opkomende technologieën zoals VR en AR de laatste jaren zoveel in de aandacht staan?
VR en AR bieden allebei nieuwe manieren om leerlingen bij de leerstof te betrekken op manieren die eerder niet mogelijk waren. Leerlingen krijgen de kans om een gesimuleerde omgeving of een voorwerp op een hoog detailniveau te verkennen. Ze kunnen hun nieuwsgierigheid de vrije loop laten en worden gestimuleerd om unieke vragen te stellen op basis van hun observaties. Door deze grotere betrokkenheid houden leerlingen de opgedane kennis over het onderwerp beter vast. Docenten genieten van het enthousiasme van hun leerlingen wanneer ze VR en AR introduceren in hun lessen, dus gaan ze op zoek naar allerlei nieuwe manieren om deze technologieën in hun lessen te gebruiken. Naarmate meer docenten nadenken over de beste manier om VR en AR in hun lessen te integreren, wordt het steeds makkelijker voor andere docenten om dit ook te doen.
Hoe ziet het eruit als virtual reality effectief tijdens de les wordt gebruikt? Hoe ziet niet-effectief gebruik eruit?
We zien graag dat VR wordt geïntegreerd als een manier om meer de diepte in te duiken en meer participatie te bevorderen bij een eerder bedacht lesplan, in plaats van VR te gebruiken als volledige vervanging van een les. Docenten die VR met succes inzetten, bereiden de groep voor op de VR-belevenis doordat ze eerst de juiste context neerzetten. Vervolgens laten ze de leerlingen op verkenning gaan in VR om een extra dimensie toe te voegen aan de eerdere context. We adviseren docenten ook om hun leerlingen tijdens de VR-belevenis zelf betrokken te houden. Soms is het moeilijk om leerlingen aandachtig naar je verhaal te laten luisteren terwijl ze opgewonden hun VR-omgeving verkennen. Daarom moedigen we docenten aan steeds heen een weer te schakelen: de docent laat leerlingen een paar minuten op verkenningstocht gaan en laat de leerlingen daarna hun headset afzetten om enkele vragen te stellen en de leerlingen persoonlijk bij de les te trekken. Zo help je leerlingen zich de lesstof eigen te maken en houd je hun aandacht de hele tijd vast.
Wat is het beste voorbeeld van hoe je virtual reality in het onderwijs in actie hebt gezien?
We hebben een klaslokaal bezocht waar de docent leerlingen lesgaf over archeologie en onderzoek naar oude beschavingen. De docent begon door leerlingen te vertellen over de klassieke Meso-Amerikaanse beschavingen en hun geschiedenis. Nadat de leerlingen meer begrip en interesse hadden gekregen voor deze geschiedenis, dompelde de docent de leerlingen onder in een virtualrealityrondleiding door Chichén Itzá om hen de kans te geven de ruïnes zelf te bekijken en verkennen. Na deze VR-rondleiding vertelde de docent over archeologie en hoe archeologen inzichten verkrijgen door de objecten te bestuderen die door een beschaving zijn achtergelaten. De docent legde uit dat de eigenschappen van voorwerpen ons veel kunnen vertellen, bijvoorbeeld hoe de vondst van een pijlpunt een indicatie is dat de beschaving een pijl en boog gebruikte om te jagen. Daarna gebruikte de docent augmented reality om een reeks Meso-Amerikaanse objecten in het klaslokaal te bekijken en vroeg de leerlingen wat ze van elk van de voorwerpen konden leren over de beschaving. De leerlingen konden de voorwerpen vanuit alle hoeken bekijken alsof ze zich in het klaslokaal bevonden en deze uit eerste hand konden onderzoeken. Het was een geweldige les waarbij de docent zowel AR als VR inzette om de stof goed te laten doordringen.
Geef een korte beschrijving (max. tien woorden) van virtual reality.
Een belevenis die lijkt op teleporteren of een tijdmachine.
Aan de slag
Opkomende aspecten van klassikaal onderwijs ontdekken
Bekijk de belangrijkste trends die we op dit moment in het onderwijs tegenkomen en die het onderwijs van morgen bepalen.