Sosiaalisia taitoja tekoälylle
Kiinan Tianjinissa vuonna 2016 pidetyssä Annual Meeting of the New Champions ‑konferenssissa teki ensiesiintymisensä eräs huomattava uutuus: SARA (Socially Aware Robot Assistant eli sosiaalisesti tietoinen robottiavustaja), joka kykeni vuorovaikutukseen ihmisten kanssa aivan uudella tavalla. Sen sijaan, että olisi korvannut ihmisavustajan roolin tai käsitellyt ja jakanut tietoa persoonattomasti, SARA oli intuitiivinen, ystävällinen ja osallistuva. Se oli suunniteltu tekemään yhteistyötä ihmiskäyttäjien kanssa, tunnistamaan heidän kasvojenilmeensä ja reagoimaan niihin, oppimaan heidän mieltymyksensä sekä parantamaan suoritustaan tapaamiensa käyttäjien perusteella. Se oli myös suunniteltu oppimaan tiettyjä sosiaalisia vihjeitä, nyökyttämään päätään käyttäjän puhuessa ja ymmärtämään erilaisia intonaatioita.
Puoli vuotta myöhemmin, tammikuussa 2017, projekti esiteltiin Sveitsin Davosissa järjestetyssä Maailman talousfoorumissa. SARA oli ainoa Davosin kongressikeskuksessa esillä ollut demo, ja se toimi virtuaalisena avustajana esimerkiksi tarjoamalla osallistujille tietoja esitettävistä istunnoista, esittelemällä heitä muille merkittäville osallistujille ja suosittelemalla ruokapaikkoja.
Alun perin SARA toimi virtuaalisena avustajana, jolla oli selkeä käyttötarkoitus: tarjota apua konferensseissa ja olla vuorovaikutuksessa vieraiden kanssa. Se kykeni oppimaan maailman johtajien kiinnostuksen kohteet ja tavoitteet ja suosittelemaan näin istuntoja, joihin kyseinen henkilö haluaisi ehkä osallistua. SARA pystyi myös luomaan vuorovaikutussuhteen kuhunkin henkilöön keskustelemalla tämän kanssa ja oppimalla lisää tämän mieltymyksistä ja tavoitteista. Tällä tavalla se pystyi parantamaan suoritustaan myöhemmissä keskusteluissa tarjoamalla entistä räätälöidympää apua.
SARAn kehitti Carnegie Mellon Universitystä käsin toimiva pieni Articulab-tiimi, joka tutkii inhimillistä vuorovaikutusta sosiaalisissa ja kulttuurisissa konteksteissa tietoteknisten järjestelmien syötteenä. Näin inhimillistä vuorovaikutusta voidaan ymmärtää entistä paremmin. Kysymys on siitä, miten ihmiset kommunikoivat tekniikan kanssa ja miten tuota kommunikaatiota voidaan parantaa ajan myötä. Sosiaalisten vuorovaikutussuhteiden luominen on tässä keskeinen tekijä, aivan samoin kuin ihmisten välisessä vuorovaikutuksessakin. Articulab-tiimi onkin todennut SARAsta seuraavaa: ”SARA ei jätä huomiotta niitä sosiaalis-emotionaalisia vuorovaikutussuhteita, jotka tuovat yhteiskunnan jäsenet yhteen, vaan sen kyky kehittää yhteistyötaitojaan on niistä riippuvainen.”