Ada soalan? Kami ada jawapan.

Kembangkan semua Runtuhkan semua
 • Apakah perbezaan antara ProctorU and Kryterion?

  Anda akan menemukan dua platform pendaftaran yang tersedia untuk mendaftar bagi peperiksaan Pendidik Diperakui Google. Kedua-dua platform itu, Kryterion dan ProctorU, menuju ke peperiksaan pensijilan yang sama.

  Penguji kali pertama? Teruskan dan mendaftar menggunakan ProctorU (Peperiksaan tahap 1; Peperiksaan tahap 2). Lebih menyukai pengalaman lama? Buat akaun Kryterion atau log masuk ke Kryterion. Kryterion akan tersedia untuk penguji tanpa baucar hingga 1 Julai 2020.

  Sudah memiliki baucar tetapi tidak pasti platform yang harus digunakan? Klik di sini untuk mendapatkan panduan.

  Arahan pendaftaran terperinci untuk setiap platform:

  ProctorU

  1. Buat akaun: Sediakan profil penguji dalam ProctorU (Peperiksaan Tahap 1; Peperiksaan Tahap 2).
  2. Pilih peperiksaan: Sebaik sahaja berada dalam ProctorU, klik “Jadualkan Sesi Baharu” dan pilih peperiksaan anda.
  3. Jadualkan peperiksaan: Pilih masa peperiksaan yang paling sesuai untuk anda — Atas Permintaan (uji serta-merta) atau tarikh lain.
  4. Lancarkan peperiksaan: Apabila masa tempahan anda tiba, "Lancarkan" peperiksaan anda dari dalam ProctorU. Tetingkap inkognito tidak diperlukan. Rujuk Pusat Sumber ProctorU untuk sebarang soalan tambahan.
  Kryterion
  1. Buat akaun Kryterion atau log masuk jika anda sudah pun mengambil peperiksaan menggunakan Kryterion.
  2. Daripada halaman utama, pilih salah satu antara peperiksaan Pendidik Diperakui Google Tahap 1 atau Pendidik Diperakui Google Tahap 2.
  3. Daftar untuk peperiksaan. Anda akan menerima resit e-mel.
  4. Tambahkan admin@myeducert.org pada kenalan anda. Anda akan dijemput untuk mengambil peperiksaan anda daripada e-mel ini apabila domain peperiksaan anda sudah sedia (ini boleh mengambil masa sehingga 24 jam).
  5. Perhatikan e-mel daripada admin@myeducert.org yang mengandungi bukti kelayakan log masuk peperiksaan anda. E-mel ini akan mengandungi nama pengguna dan kata laluan peperiksaan anda dalam bentuk [YourKryterionID]@myeducert.org.
  6. Log masuk ke peperiksaan pensijilan pada tetingkap inkognito dengan bukti kelayakan peperiksaan anda, [YourKryterionID]@myeducert.org dan mulakan peperiksaan anda. Sila ingat bahawa ini BUKAN akaun Google Workspace atau Gmail peribadi anda.

 • Bagaimanakah cara membuat persediaan untuk peperiksaan?

  Terdapat dua cara hebat untuk menyediakan diri anda bagi peperiksaan pensijilan Tahap 1 dan 2 termasuk Latihan Asas serta Lanjutan, yang merangkumi semua bahan yang perlu anda tahu. Jika anda ingin mencuba menjawab beberapa soalan, cuba soalan latihan untuk menguji pengetahuan anda sekarang.

 • Apa yang perlu saya lakukan untuk menjadi Pendidik Diperakui Google?

  Untuk menerima status Pendidik Diperakui Google, anda perlu lulus peperiksaan Tahap 1 atau Tahap 2 yang sepadan. Peperiksaan ini kebanyakannya merupakan peperiksaan berdasarkan prestasi yang menguji keupayaan anda menggunakan alatan Google for Education dalam suasana bilik darjah. Untuk mendaftar bagi mengambil peperiksaan, klik di sini.

 • Bagaimanakah cara berkongsi lencana pensijilan Pendidik Tahap 1 anda?

  Individu yang telah memperoleh sijil ini boleh mempamerkan status mereka menggunakan sijil dan lencana yang diperibadikan pada resume, portfolio, tapak web dan pelbagai lagi. Sentiasa labelkan status anda dengan tahap yang dicapai: Pendidik Diperakui Google Tahap 1. Sijil ini sah selama 36 bulan. Ketahui lebih lanjut

 • Bagaimanakah peperiksaan dibangunkan?

  Peperiksaan sijil Google Workspace dibangunkan mengikut proses pembangunan yang diterima di peringkat antarabangsa untuk memastikan kesahan, kebolehpercayaan dan kaitan. Fasa pembangunan peperiksaan termasuk:

  Definisi Domain Objektif - Objektif untuk peperiksaan ditentukan berdasarkan maklum balas peranan kerja yang diberikan oleh Pakar Isi Kandungan (SME) di dalam dan luar Google.

  Rangka tindakan - Setiap objektif diukur berdasarkan kepentingan objektif itu kepada peranan kerja keseluruhan.

  Pembangunan item - SME membangunkan item peperiksaan berdasarkan objektif dan rangka tindakan peperiksaan.

  Semakan teknikal - Setiap item peperiksaan disemak untuk memastikan ketepatan teknikal. Penyemak boleh termasuk pekerja Google atau pekerja organisasi Rakan Kongsi.

  Ujian Beta - Item peperiksaan dihantar kepada calon di bawah keadaan yang sama dengan peperiksaan akhir apabila diterbitkan. Ini membolehkan prestasi setiap item dinilai.

  Pemilihan item dan tetapan markah pemutus - Berdasarkan statistik yang dikumpulkan semasa ujian beta, item boleh disimpan untuk peperiksaan langsung atau ditolak. Sebaik sahaja item akhir ditentukan, SME berkumpul untuk menetapkan markah lulus untuk peperiksaan.

  Langsung - Penyedia penghantaran ujian bebas menghantar peperiksaan ke seluruh dunia, ke mana-mana tempat yang mempunyai sambungan Internet dan persekitaran bebas gangguan.

 • Adakah terdapat penyemak imbas yang khusus atau keperluan lain untuk mengambil ujian?

  Ya, anda mesti menggunakan versi terbaharu Chrome untuk memulakan peperiksaan sijil. Sila kemas kini penyemak imbas anda jika anda menghadapi kesukaran memulakan peperiksaan. Anda juga akan diminta untuk menggunakan kamera web semasa peperiksaan bagi tujuan pemantauan. Pastikan anda mempunyai kamera web yang berfungsi sebelum memulakan peperiksaan.

 • Kamera web jenis apa yang akan saya perlukan untuk peperiksaan pendidik?

  Anda tidak memerlukan kamera web khas untuk peperiksaan Pendidik Diperakui. Kamera web komputer riba atau desktop anda sudah mencukupi. Sila pastikan anda berada di lokasi yang terang semasa peperiksaan anda agar kamera web anda dapat mengambil gambar anda yang jelas. Sebelum anda memulakan peperiksaan, anda perlu mengambil gambar diri anda sendiri. Semasa peperiksaan kami akan mengambil gambar anda secara rawak. Gambar ini digunakan untuk memastikan calon ujian ialah orang yang sama sepanjang peperiksaan. Nota: Tidak terdapat strim video yang disimpan.

 • Bolehkah saya membeli peperiksaan atau baucar Pendidik Diperakui secara pukal?

  Pembelian baucar standard untuk peperiksaan Pendidik dan Jurulatih Diperakui.

  Sekolah dan rakan kongsi boleh membeli baucar secara langsung daripada Kryterion. Kos untuk setiap baucar adalah sama seperti harga yang disenaraikan untuk peperiksaan.

  • $10 untuk Pendidik Diperakui Google Tahap 1
  • $25 untuk Pendidik Diperakui Google Tahap 2
  • $10/$15 untuk Penilaian Kemahiran Jurulatih

  Sekolah harus memuat turun dan mengisi borang baucar ini dan e-melkan kepada Vouchers@kryteriononline.com. Sila ambil perhatian bahawa pesanan baucar minimum ialah $1000 (=100 baucar Tahap 1). Anda harus menggalakkan sekolah anda untuk membeli pakej yang terdiri daripada peperiksaan Pendidik Tahap 1, Pendidik Tahap 2 dan Penilaian Kemahiran Jurulatih untuk mencapai kos minimum ini sekiranya perlu.

  Proses baucar pukal adalah seperti berikut:

  1. Rakan kongsi menyerahkan borang pesanan kepada Vouchers@KryterionOnline.com (sila lihat lampiran)
  2. Kryterion mengesahkan pesanan dengan Rakan Kongsi dan memulakan pemprosesan
  3. Rakan Kongsi akan menerima invois daripada Kryterion
  4. Selepas menerima pembayaran invois baucar akan disempurnakan
  5. Rakan Kongsi akan memberikan kod baucar kepada calon ujian

  • Proses di atas biasanya boleh mengambil masa sehingga 10 hari untuk diselesaikan. Masa berbeza-beza berdasarkan notis penerimaan pembayaran.
  • Setiap baucar hanya boleh digunakan untuk 1 peperiksaan dan sah sehingga 30/06/2020 melainkan Rakan Kongsi meminta tempoh masa yang lebih singkat.
  • Bilangan peperiksaan yang diperlukan untuk mencapai kos minimum mungkin berbeza-beza, kerana mungkin terdapat harga yang berlainan untuk peperiksaan. (Lihat lampiran untuk peperiksaan yang tersedia)
 • Bilakah saya akan menerima keputusan peperiksaan saya?

  Semua peperiksaan yang diserahkan disemak untuk memastikan penggredan yang tepat dan keselamatan. Anda akan menerima keputusan peperiksaan dalam tempoh 7 hari perniagaan selepas menyelesaikan peperiksaan anda. Kebanyakan calon peperiksaan menerima keputusan dalam tempoh 3 hari perniagaan.

  Keputusan peperiksaan dihantar oleh gfe-certifications@google.com, jadi sila semak semua folder e-mel untuk penghantar ini, dan jika boleh, izinkan e-mel secara langsung dari alamat itu. Jika anda tidak menerima keputusan dalam tempoh 7 hari perniagaan, sila hubungi Sokongan Pensijilan di https://support.google.com/a/contact/certification.

 • Di manakah saya boleh dapatkan salinan sijil saya?

  Pautan kepada sijil dan lencana digital anda akan dihantar melalui e-mel ke alamat yang anda gunakan untuk mendaftar bagi peperiksaan. Jika anda tidak menerima salinan, sila semak folder spam anda atau lawati platform pengehosan sijil untuk mendapatkan semula salinan sijil anda.

 • Bilakah saya boleh mengambil peperiksaan semula?

  Jika anda tidak lulus peperiksaan, anda boleh mengambil semula peperiksaan selepas 14 hari. Jika anda tidak lulus kali kedua, anda mesti menunggu selama 60 hari sebelum anda boleh mengambil peperiksaan untuk kali ketiga. Jika anda tidak lulus kali ketiga, anda mesti menunggu selama setahun sebelum boleh mengambil peperiksaan semula. Bayaran diperlukan setiap kali anda mengambil peperiksaan.

 • Apakah dasar pensijilan semula bagi sijil ini?

  Anda perlu lulus peperiksaan sijil setiap 36 bulan; peperiksaan boleh diambil semula 60 hari sebelum tarikh luput sijil anda. Anda akan menerima pemberitahuan e-mel untuk mendapatkan pensijilan semula dua bulan sebelum tarikh tamat tempoh sijil anda.

 • Apakah penyesuaian yang tersedia bagi peperiksaan Tahap 1 dan 2 EDU?

  Terdapat pelbagai alatan yang tersedia dalam penyemak imbas Chrome yang dapat diakses oleh pengguna semasa peperiksaan. Baca lebih lanjut di sini. Pastikan anda menguji alatan ini dalam mod Inkognito sebelum menduduki peperiksaan tersebut. Masa tambahan bagi ujian tersedia kepada pengguna yang mempunyai alasan perubatan untuk penyesuaian khusus tersebut.

 • Bolehkah saya meminta sijil Pendidik Diperakui Google dalam bahasa lain?

  Tidak. Disebabkan pengehadan sistem, sijil hanya boleh dikeluarkan dalam bahasa asal peperiksaan yang dilengkapkan.

Kembangkan semua Runtuhkan semua
 • Apa yang harus saya lakukan untuk memperoleh sijil saya?

  Untuk menjadi Jurulatih Diperakui, anda perlu melengkapkan enam langkah di bawah:

  1. Kursus Jurulatih Diperakui. Dengan melengkapkan kursus jurulatih kami, anda akan mendapat arahan tentang 1) Menghasil dan Menyampaikan Pelan Latihan yang Memberikan Inspirasi serta Berkesan dan 2) Membantu Pendidik Menggunakan Teknologi Google yang Transformatif ~8 jam. Kursus ini akan membantu anda untuk memperkukuhkan kemahiran latihan, kepimpinan dan hubungan antara perorangan yang menjadikan anda seorang jurulatih yang berkesan. Klik di sini untuk mengakses.
  2. Penilaian Kemahiran Jurulatih. Lulus Penilaian Kemahiran Jurulatih (~1 jam). Peperiksaan ini menguji pemahaman anda tentang Kursus Jurulatih dan pengetahuan tentang Google for Education. Klik di sini untuk mengakses.
  3. Pendidik Diperakui Google Tahap 2. Ambil peperiksaan Pendidik Diperakui Google Tahap 1 (~3 jam) untuk menilai kebolehan anda dalam menyepadukan alatan Google ke dalam amalan pengajaran mereka untuk meningkatkan pengajaran dan pembelajaran. Peperiksaan ini akan membantu anda membina keyakinan diri semasa anda bekerja bersama pendidik dan alatan Google.
  4. Pendidik Diperakui Google Tahap 2. Ambil peperiksaan Pendidik Diperakui Google Tahap 2 (~3 jam) untuk mengetahui strategi terkini dalam menyepadukan rangkaian alatan Google for Education yang lebih luas dengan teknologi di dalam bilik darjah. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang peperiksaan Tahap 1 dan Tahap 2.
  5. Rakam Video Jurulatih. Lakukan sesuatu yang berbeza dengan menyerahkan video 3 minit yang memperkenalkan diri anda sebagai jurulatih (masa persediaan ~2 jam). Pada minit pertama, tarik perhatian kami dengan menjelaskan tujuan anda ingin menjadi Jurulatih dan ciri yang menjadikan anda unik serta Googley! Dalam 2 minit terakhir video tersebut anda perlu mengajar penonton cara satu ciri suite produktiviti Google, Chromebook atau Chrome boleh digunakan secara inovatif dalam persekitaran bilik darjah atau institusi pengajian. Rakaman skrin diutamakan.
  6. Mohon! Serahkan permohonan keahlian anda dengan bahan di atas (~1 jam). Anda juga akan diminta untuk menjawab satu siri soalan pendek. Jawapan anda akan memberi kami pemahaman tentang pengalaman latihan anda, termasuk perancangan, pelaksanaan, penilaian dan pembinaan bahan pembelajaran.
 • Berapakah kos peperiksaan?

  Bayaran untuk peperiksaan Pendidik Diperakui Google Tahap 1 ialah $10, peperiksaan Pendidik Diperakui Google Tahap 2 ialah $25 dan Penilaian Kemahiran Jurulatih ialah $15.

 • Di manakah saya boleh dapatkan salinan sijil saya?

  Sijil dan lencana anda akan dihantar dengan e-mel ke alamat yang anda gunakan untuk mendaftar bagi mengambil peperiksaan anda. Jika anda tidak menerima salinan, sila semak folder spam anda.

 • Bilakah tarikh semakan permohonan untuk 2020?

  Permohonan diterima secara berperingkat. Anda sepatutnya menerima pemberitahuan tentang status permohonan kira-kira 4-6 minggu selepas serahan awal anda. Terima kasih atas kesabaran anda!

 • Apa yang harus saya lakukan untuk kekal sebagai Jurulatih Diperakui Google for Education?

  Untuk meneruskan keahlian anda sebagai Jurulatih Diperakui, anda harus mengadakan dan melaporkan sekurang-kurangnya 12 sesi latihan/bimbingan setahun dan menyerahkan semula minat anda dengan penilaian kemas kini produk tahunan. Kami juga sangat menggalakkan anda untuk berkongsi idea dan sumber dengan komuniti jurulatih kami menggunakan tapak Jurulatih.

 • Siapakah yang boleh saya hubungi jika saya menghadapi masalah untuk log masuk ke platform ujian?

  Sila isi borang ini.

 • Berapa lama saya perlu menunggu sebelum mengambil semula peperiksaan jika saya gagal?

  Jika anda tidak lulus peperiksaan, anda boleh mengambil semula peperiksaan selepas 14 hari. Jika anda tidak lulus kali kedua, anda mesti menunggu selama 60 hari sebelum anda boleh mengambil peperiksaan untuk kali ketiga. Jika anda tidak lulus kali ketiga, anda mesti menunggu selama setahun sebelum boleh mengambil peperiksaan semula. Bayaran diperlukan setiap kali anda mengambil peperiksaan.

 • Saya tidak menerima pemberitahuan atau pengesahan e-mel berkenaan permohonan saya.

  Sila tambahkan grants@eresources.com kepada senarai kenalan dipercayai anda. Semua komunikasi akan datang dari alamat ini. Anda boleh menghubungi gfe-trainer-program@google.com jika anda masih tidak menerima maklumat terkini.

 • Adakah sijil saya perlu sah untuk memohon program?

  Ya, anda perlu memohon dengan sijil GCE Tahap 1, GCE Tahap 2 dan Penilaian Kemahiran Jurulatih yang sah. Kami juga akan menerima mana-mana sijil Asas Jurulatih yang sah. Sebagai peringatan, sijil GCE T1, GCE T2 dan Penilaian Kemahiran Jurulatih tamat tempoh 36 bulan selepas diperolehi.

 • Apa akan berlaku jika permohonan saya tidak diterima semasa kitaran semakan ini?

  Anda boleh memohon semula semasa mana-mana kitaran semakan berikutnya Tidak ada tempoh menunggu. Alasan biasa yang menyebabkan permohonan tidak diterima termasuklah:

  • Dokumen dan video yang dikongsikan pemohon tidak dapat dilihat. Sila pastikan bahan anda didedahkan di web.
  • Pemohon tidak mempunyai pengalaman latihan yang mencukupi sebelumnya. Kami mencari pemohon yang sudah mempunyai sejarah yang luas dalam menyampaikan latihan Google.
 • Jika saya diterima untuk program itu, bagaimanakah saya boleh menggelar diri saya?

  Anda harus menggunakan penjenamaan yang betul sepanjang masa: Jurulatih Diperakui Google for Education.

 • Saya mempunyai sijil Asas Jurulatih, adakah ini akan diterima semasa memohon untuk menyertai program?

  Sijil Asas Jurulatih boleh digunakan untuk menggantikan sijil Penilaian Kemahiran Jurulatih semasa memohon untuk menyertai program asalkan sijil itu masih sah.

 • Apakah dasar pensijilan semula bagi program Jurulatih Diperakui Google?

  Pensijilan semula akan berlaku sekali setahun apabila kami mengumpul maklumat di atas. Jurulatih akan 'dinyahaktifkan' buat sementara jika mereka tidak dapat melakukan aktiviti mereka. Maklumat terperinci tentang proses pensijilan semula akan dihantar kepada semua Jurulatih melalui e-mel sekitar bulan Oktober setiap tahun memandangkan keperluan khusus mungkin berbeza dari tahun ke tahun.

 • Soalan lagi?

Kembangkan semua Runtuhkan semua
 • Bagaimanakah cara memohon untuk menjadi Penginovasi?

  Permohonan dibuka secara berkala dan akan diumumkan di halaman ini. Permohonan akan mengandungi unsur yang membolehkan anda menunjukkan kreativiti, inovasi, pengalaman dan kepimpinan anda dalam bidang pendidikan.

 • Apakah itu projek inovasi dan adakah projek itu diperlukan?

  Semua Penginovasi Diperakui akan berganding bahu dengan Google dan antara satu sama lain untuk melaksanakan, mengurus dan mendokumenkan projek pendidikan kreatif. Kami menggalakkan Penginovasi untuk bekerjasama dalam projek dengan Penginovasi lain dan memilih projek yang memberi inspirasi serta memberi kesan kepada pendidik lain dan para pelajar.

 • Apakah peperiksaan yang harus saya ambil sebelum memohon untuk menjadi Penginovasi Diperakui?

  Anda mesti lulus peperiksaan Pendidik Diperakui Google Tahap 2 sebelum memohon untuk menjadi Penginovator Diperakui.

 • Apakah tarikh dan lokasi bagi Akademi Inovasi Google for Education?

  Tarikh dan lokasi Akademi Inovasi akan diumumkan di halaman ini.

 • Bagaimanakah saya boleh kekal sebagai Penginovasi yang aktif selepas tahun pertama saya?

  Penginovasi Diperakui Google for Education kekal aktif dalam salah satu daripada tiga cara berikut:

  (1) teruskan mengusahakan Projek Inovasi berimpak tinggi pilihan mereka.

  (2) menjadi penyokong berpengaruh kepada penggunaan teknologi Google dalam mengubah pendidikan.

  (3) mengetuai program Google untuk mendorong inovasi dan perubahan di sekolah atau sistem sekolah mereka.

 • Bagaimanakah permohonan dinilai?

  Permohonan dinilai oleh ahli Penginovasi Diperakui Google. Untuk mendapatkan sokongan perancangan permohonan, daftar untuk kemaskinian di sini.

 • Apakah kos yang terlibat untuk belajar di Akademi Inovasi?

  Program Penginovasi Diperakui Google for Education ialah peluang pembangunan profesional yang percuma. Anggota kohort yang diterima mesti membiayai penginapan dan perjalanan pergi dan balik dari pejabat Google untuk kohort tersebut sepanjang acara tiga hari itu. Pembiayaan biasiswa tersedia.

 • Bolehkah saya mendapatkan maklum balas tentang permohonan saya jika permohonan itu tidak diterima?

  #Komuniti GoogleEI ialah wadah yang sesuai untuk berkongsi Video Cabaran anda dan jawapan kepada soalan ringkas permohonan untuk maklum balas.

 • Mengapakah Google mengehadkan bilangan orang dalam setiap kohort?

  Kami mengehadkan bilangan Penginovasi dalam kohort atas dua sebab utama:

  (1) untuk memastikan pengalaman yang bermutu tinggi dan

  (2) membantu membina komuniti. Ruang yang terhad turut dipertimbangkan.

Terima kasih kerana mendaftar!

Beritahu kami lagi tentang minat anda.