HMS Gaspeen polttaminen vaikutti Amerikan vallankumouksen syttymiseen yhtä paljon kuin kuuluisat Bostonin teekutsut. Gaspee oli brittiläinen alus, joka partioi Rhode Islandin Narragansett-lahdella ja häiritsi siirtokunnan asukkaita ja heidän kaupankäyntiään. Amerikkalaiset hyökkäsivät laivaan vuonna 1772 ja sytyttivät sen palamaan, mikä oli alkusoittoa Yhdysvaltain vapaussodan käynnistäneelle vallankumoukselle.
Brownin yliopiston käytännön professorin ja virtuaalitodellisuuteen erikoistuvan residenssitaiteilijan Adam Blumenthalin mielestä tämä unohdettu historiallinen tapahtuma sopi täydellisesti virtuaalitodellisuudessa (VR) rekonstruoitavaksi. ”Tarina on dramaattinen”, hän kertoo, ”siinä ammutaan niin tykeillä kuin aseillakin ja jahdataan veneitä. Samalla se on kuitenkin myös kansallisesti merkittävä. Valitsin tämän tapahtuman osittain Rhode Islandia kohtaan tuntemani ylpeyden takia, ja uskoin, että virtuaalitodellisuuden avulla tämä Rhode Islandin tarina voitaisiin esittää niin vaikuttavalla tavalla, että se tunnettaisiin jatkossa entistä paremmin.” Monet tapahtumapaikoista ovat säilyneet hyvin, ja yliopiston arkistot ja artefaktit tuovat kokeiluun toden tuntua.
Niinpä Blumenthal opiskelijatiimeineen otti Jump-kameran käyttöön ja alkoi laatia käsikirjoituksia, suunnitella lavasteita ja rakentaa yksityiskohtaista virtuaalimaailmaa, jossa opiskelijat voivat kohdata menneisyyden. Hän kertoo: ”Yksi virtuaalitodellisuuden parhaista puolista on mielestäni sen kyky viedä ihmiset paikkoihin, joihin ei muuten pääse. Tässä tapauksessa todentuntuisten rekonstruointien avulla voitiin tehdä aikamatka menneisyyteen.” Opiskelijoiden lisäksi Blumenthal kutsui projektiin mukaan historian elävöittäjiä, jotka kuvasivat useita kohtauksia läheisissä siirtomaakauden kohteissa: 1700-luvun tavernassa, käräjätalossa, erään itsenäisyysjulistuksen allekirjoittajan kodissa sekä laivan kapteenin asuintiloissa. Laitteisto oli kuitenkin erilainen kuin elokuvatuotannossa: käytössä oli 16 kameraa, jotka kuvasivat 360 asteen stereoskooppista kuvaa jopa 8K-resoluutiolla.