Gå til indhold

Elevstyret læring

Førende undervisere vil give eleverne flere muligheder for at få indflydelse på læringen, lige fra hvad de lærer, til hvordan undervisningen forløber. Den stadig større erkendelse af vigtigheden af at give eleverne en god overgang fra skolen til livet uden for skolen betyder, at førende undervisere argumenterer for, at "elevernes medbestemmelse skal være normen og ikke undtagelsen".

76%af undervisere i Mexico siger, at selvstændig læring er en af de største fordele ved brugen af teknologi i undervisningen pædagogisk set.

Blink Learning, 2018

65%af amerikanske undervisere siger, at elevstyret læring er yderst vigtigt for at lære de færdigheder, der er nødvendige i det 21. århundrede.

Nureva, 2016

67%af befolkningen i Spanien mener, at det er vigtigere, at folkeskolerne lærer eleverne at være kreative og tænke selvstændigt end at have fokus på disciplin.

Pew Research Center, 2017

Se tendenser inden for undervisning efter land

Se, hvordan undervisning over hele verden udvikler sig – lige fra Australien til USA og de nordiske lande.

Udtalelser fra eksperterne

Elevstyret læring

En samtale med Rob Houben

Skoleleder, Agora

Rob Houben

Hvorfor tror du, at flere og flere skoler fokuserer på elevstyret læring? Hvad mener du er de største fordele?

Skolerne er endelig begyndt at indse, at man ikke kan tvinge eleverne til at føle sig engagerede og motiverede. Vi ved, at det ikke er den enkeltes IQ, men tværtimod dennes engagement og motivation, der er nøglen til succes. Så hvis vi kan tage udgangspunkt i elevens interesser, kan vi opbygge færdigheder og viden ud fra dette fundament. Så sker indlæringen i et meget højere gear, og eleverne er hjulpet godt i gang med at blive interesserede i at lære hele livet igennem.

Fortæl os dit bedste eksempel på, hvordan du har oplevet elevstyret læring blive brugt i praksis.

På Agora havde vi en elev, der forklarede os om atombomben. Så har vi andre elever, der reparerer bilmotorer. Og andre igen, der har skabt vores digitale skolemiljø og startet deres egen virksomhed i en alder af 16. En anden af vores elever lærte sig selv koreansk og gav koreanske gæster rundture på skolen. Jeg har set elever starte projekter op på egen hånd og ende med en gruppe på 15 eller endda 30 andre elever, der sammen arbejder hen mod at nå målene med deres fælles projekt. Og jeg har set projekter startet af 13-årige elever, som i løbet af projektet har fået voksne eksperter med i projektet på frivilligt basis en dag om ugen.

Hvilke grundlæggende elementer skal være på plads for at opnå en effektiv elevstyret læring?

Indstillingen hos medarbejderne og underviserne er altafgørende. Man er nødt til at glemme alt om, hvad man ved om undervisning, og hvordan en skole organiseres, og i stedet tage udgangspunkt i, hvad man virkelig ved om indlæring. Man skal starte med elevens personlige mål og personlige læringsforløb, og det betyder at starte med noget, som eleven ønsker at lære, skabe eller gøre og så give eleven muligheden for at fejle og reflektere over dette i sit læringsforløb. En "underviser" skal bruge al sin viden til at stille de rette spørgsmål og hjælpe eleven med selv at reflektere over tingene og ikke blot forklare dem. Det gør eleverne i stand til at styre deres egen læringsproces. Det behøver man ikke forudplanlagte kurser, hold, skemaer eller aldersgrupper for at kunne gøre.

Yuhei Yamauchi
Elevstyret læring

En samtale med Yuhei Yamauchi

Professor, Interfaculty Initiative in Information Studies, University of Tokyo

Hvorfor tror du, at flere og flere skoler fokuserer på elevstyret læring? Hvad mener du er de største fordele?

Det stadigt voksende omfang af informations- og kommunikationsteknologier såsom AI har hævet barren for det moderne menneskes færdigheder. Nu hvor vi bevæger os hen mod en tidsalder, hvor folk almindeligvis vil blive over 100 år gamle og have bredere karrieremuligheder, har de brug for at lære nyt gennem hele livet. Skolerne skal hjælpe med at udvikle evnen til hele tiden at lære nyt. Ved at fremme den elevstyrede læring bliver det lettere for eleverne at "lære, hvordan man lærer". Samtidig kan eleverne tænke mere over, hvordan den grundlæggende viden, de får gennem skolen, vil kunne bruges gennem hele deres liv. Det er et meget vigtigt aspekt, at de er i stand til at forstå meningen med deres læring.

Hvordan ser det ud, når elevstyret læring fungerer effektivt?

I sådanne undervisningsmiljøer er det vigtigt, at eleverne har deres egne idéer og definerer deres egne spørgsmål. Hvis et sådant undervisningsmiljø skal være effektivt, skal eleverne have en stærk motivation til at arbejde med deres idéer. Derudover udveksler de aktivt holdninger med holdkammeraterne og folk rundt om i hele verden og kan håndtere, at deres idéer er i modstrid eller konflikt med andre idéer. Når eleverne arbejder med dette, sker der en mere dybdegående indlæring. Man kan med andre ord sige, at indlæringen er ikke effektiv, hvis eleven ikke er motiveret.

Hvilke grundlæggende elementer skal være på plads for at opnå en effektiv elevstyret læring?

For at opnå dette er det vigtigt, at underviserne hjælper eleverne med at vælge et emne, de er interesserede i, og som kan færdiggøres inden for den tildelte tid. Eleverne skal have adgang til de nødvendige oplysninger og mulighed for at diskutere emnet med deres holdkammerater, så de kan få en dybere indsigt i det. Derudover er det vigtigt, at eleverne kan samarbejde med eksperter i fællesskabet, så de kan underbygge og forsvare deres emne. Midtvejs i det elevstyrede projekt skal underviseren stå parat til at give passende rådgivning, hvis eleverne går i stå.

Få mere at vide i Undervisercenter

Find onlinekurser og ressourcer, der kan hjælpe underviserne og eleverne med at forberede sig på fremtiden i dag.

Kom godt i gang

Udforsk nye områder inden for klasseundervisning

Få mere at vide om de vigtige tendenser, der har indflydelse på uddannelse i dag, og som definerer uddannelse i fremtiden.

Tilmeld dig her for at få opdateringer, indsigt, ressourcer og meget mere.