Gå til indhold

Nye teknologier

Skolerne inkorporerer nye teknologier, f.eks. AI, virtual reality og augmented reality, i undervisningen. Målet er at åbne op for mere innovative og inspirerende læringsoplevelser.

82%af undervisere i USA mener, at brugen af teknologien forbereder eleverne bedre på deres fremtidige karriereliv.

Tech & Learning, 2017

48%af underviserne i Australien er meget interesserede i professionel udvikling gennem digital læring for at motivere eleverne.

Pearson Education, 2017

8 in 10underviserne i New Zealand siger, at de digitale teknologier har en positiv indvirkning på elevernes præstationer.

Research New Zealand, 2018

Se tendenser inden for undervisning efter land

Se, hvordan undervisning over hele verden udvikler sig – lige fra Australien til USA og de nordiske lande.

Nye teknologier

En samtale med Michael Bodekaer Jensen

Grundlægger, Labster

Michael Bodekaer Jensen

Hvordan mener du, at virtual reality vil udvikle sig i løbet af de næste 10 år? Hvilken indvirkning kan det have på undervisningen i skolen?

Virtual reality-hardware vil blive markant bedre hen over de næste 10 år. Forbedringer af den visuelle opløsning og ydeevnen vil gøre det umuligt at skelne mellem den virtuelle og den virkelige verden, og langsomme indlæsninger vil være fortid, samtidig med at fuldt udstyrede headsets kommer ned under en pris på 100 USD og bliver meget mindre generende at have på. Vi vil også komme til at se, at f.eks. haptiske handsker bliver almindeligt tilbehør, hvilket vil gøre oplevelsen endnu mere fordybende. VR-læringsoplevelser, der er live og fokuseret på samarbejde, vil i kombination med direkte oversættelser til hundredvis af sprog fuldstændig ændre konceptet med "undervisning i klasseværelset" til et "virtuelt globalt klasseværelse".”

Hvis det bruges på rette måde, vil det give underviserne mulighed for at give eleverne oplevelser, der ikke før har været mulige. Forestil dig bare, at man kunne undervise i naturvidenskab på den internationale rumstation med elever fra hele verden, eller at man kunne skrumpe ind til størrelsen på en DNA-streng, så man sammen i praktiske øvelser kunne manipulere molekyler, eller at man kunne rejse tilbage i tiden og udforske det gamle Rom og gennemleve vigtige historiske begivenheder – samtidig med at man sad trygt og sikkert i et fysisk klasseværelse.

Hvorfor tror du, at nye teknologier såsom VR og AR har opnået et så stort momentum og en så betydelig interesse inden for de seneste år?

Selvom selve konceptet VR ikke er specielt nyt, så har nye, teknologiske fremskridt inden for de seneste år nu gjort det muligt at producere VR-udstyr, der både er billigt og har en høj nok kvalitet til at give en god og virkelighedstro brugeroplevelse. Der er måske nok stadig behov for forbedringer, men VR er meget tæt på at blive et mainstreamprodukt på grund af 1) de løbende teknologiske forbedringer i kombination med 2) den stadig større kvalitet af indhold specifikt udviklet til VR og 3) forskning, der beviser effektiviteten af brug af VR i undervisningen. Sidste år lancerede Arizona State University verdens første biologikursus, der foregår via VR. Dette samarbejde mellem ASU, Google og Labster har givet elever fjernadgang til at udføre laboratorieforsøg i VR – noget, der ganske enkelt ikke var muligt tidligere. Eleverne kan få adgang til laboratoriet, når det passer ind i deres dag og bruge lige så meget tid, de har brug for. Kurset har været en stor succes, og allerede nu har tusindvis af elever deltaget.

Fortæl os dit bedste eksempel på, hvordan du har set virtual reality blive brugt i undervisningen.

Sidste år lancerede Arizona State University verdens første biologikursus, der foregår via VR. Dette samarbejde mellem ASU, Google og Labster har givet elever fjernadgang til at udføre laboratorieforsøg i VR – noget, der ganske enkelt ikke var muligt tidligere. Eleverne kan få adgang til laboratoriet, når det passer ind i deres dag og bruge lige så meget tid, de har brug for. Kurset har været en stor succes, og allerede nu har tusindvis af elever deltaget.

Dan Lindquist
Nye teknologier

En samtale med Dan Lindquist

Expeditions Product Manager, Google

Hvordan mener du, at virtual reality vil udvikle sig i løbet af de næste 10 år? Hvilken indvirkning kan det have på undervisningen i skolen?

Virtual reality har gennemgået mange ændringer gennem de seneste par år, i takt med at teknologien har udviklet sig, og virksomhederne har fået en større indsigt i, hvilke anvendelser VR bedst egner sig til. Da VR i første omgang blev almindeligt kendt hos forbrugerne, blev det hovedsageligt brugt inden for spil og underholdning. Nu oplever vi dog et skift henimod en mere pragmatisk brug inden for uddannelse og virksomheders brug i forbindelse med f.eks. arkitektur.

Jeg tror, at hardwarepriserne for VR-enheder vil falde drastisk inden for de næste par år, og det vil give skolerne mulighed for at integrere dem i deres teknologiske portefølje. Og samtidig med at priserne falder, vil enhederne blive mere avancerede og have skærme med en højere opløsning og hurtigere processorer. Det vil ske sideløbende med udrulningen af 5G-højhastighedsnetværk, hvilket alt sammen vil sikre bedre og mere detajlerige VR-miljøer, der virkelig får brugerne til i endnu højere grad at føle, at de befinder sig et andet sted.

Inden for uddannelse vil VR-oplevelser blive brugt til at give eleverne oplevelser, der er vanskelige eller endda umulige at give dem i dag. Google Expeditions gør det for eksempel muligt at tage eleverne med på ekskursioner til fjerntliggende steder uden at skulle kæmpe med besværlige logistiske problemer, og virksomheder som Labster gør det muligt for eleverne at arbejde i fuldt udstyrede laboratorier, uden at de har noget fysisk udstyr eller materiale. Der udvikles flere og flere af disse programmer, så eleverne på den måde får adgang til en lang række forskellige oplevelser – og investeringen i helt specifikt undervisningsmateriale bliver langt mindre.

Hvorfor tror du, at nye teknologier såsom VR og AR har opnået et så stort momentum og en så betydelig interesse inden for de seneste år?

VR og AR har begge dele skabt nye måder at engagere eleverne på, der ganske enkelt ikke var mulige tidligere. Eleverne kan udforske et simuleret miljø eller en simuleret genstand i high fidelity og lade nysgerrigheden få frit løb og blive inspireret til at stille unikke spørgsmål ud fra det, de har observeret. Det større engagement hjælper eleverne med at fordybe sig i og indhente viden om et emne.

Underviserne elsker også at se, hvor begejstrede eleverne bliver, når de inddrager VR og AR i undervisningen, så de finder på en masse nye måder at integrere teknologien i deres undervisning på. I takt med at flere og flere undervisere finder frem til de bedste måder at integrere VR og AR i undervisningen, bliver det også lettere for andre undervisere at følge deres eksempel.

Hvordan foregår det, når virtual reality bliver anvendt på en effektiv måde i undervisningen? Hvad er en ineffektiv anvendelse?

Vi er meget begejstrede, når VR integreres på en sådan måde, at det giver en ekstra dybde og indlevelse i en allerede planlagt lektionsplan, i stedet for at man prøver at bruge VR som erstatning for en egentlig lektion. Undervisere, der bruger VR på en god måde, bygger undervisningen op til selve VR-oplevelsen gennem relevante sammenhænge og giver derefter eleverne adgang til selve VR-oplevelsen. Nogle gange kan det være svært at få eleverne til at lytte til underviseren, mens de udforsker VR-miljøet, så vi opfordrer til, at man veksler mellem de to. Underviseren lader eleverne udforske VR i et par minutter, derefter bliver de bedt om at tage deres headsets af, så underviseren kan stille dem spørgsmål og tale direkte til dem. Det betyder, at eleverne får udbygget deres læring gennem VR-oplevelsen, samtidig med at deres opmærksomhed fastholdes.

Fortæl os dit bedste eksempel på, hvordan du har set virtual reality blive brugt i undervisningen.

Vi besøgte et hold, hvor eleverne fik undervisning i arkæologi og oldtidens civilisationer. Underviseren lagde ud med at fortælle eleverne om de gamle mesoamerikanske civilisationer og deres historie. Da eleverne havde fået et indblik i denne historie, satte underviseren dem i gang med en VR-rundvisning i Chichen Itza, så de selv kunne se og udforske ruinerne.

Efter VR-rundvisningen gik underviseren tilbage til at fortælle om arkæologi og hvordan arkæologer kan indhente viden ved at studere de genstande, som en civilisation har efterladt sig. Underviseren fremhævede, at genstandenes egenskaber kan fortælle os forskellige ting, f.eks. hvordan man kan udlede, at en bestemt civilisation brugte buer til at jage, hvis man finder et pilehoved.

Underviseren anvendte derefter augmented reality til at vise en række mesoamerikanske genstande og spurgte eleverne, hvad de mente, de kunne lære om civilisationen ud fra hver enkel genstand. Eleverne kunne studere genstandene fra alle vinkler, som om de befandt sig fysisk i klasseværelset.

Underviseren udnyttede på allerbedste vis både AR og VR til at lære eleverne om de emner, de gennemgik.

Beskriv virtual reality med højst 10 ord.

Det tætteste, vi kommer på teleportering eller en tidsmaskine.

Kom godt i gang

Udforsk nye områder inden for klasseundervisning

Få mere at vide om de vigtige tendenser, der har indflydelse på uddannelse i dag, og som definerer uddannelse i fremtiden.

Tilmeld dig her for at få opdateringer, indsigt, ressourcer og meget mere.