De Vedruna-scholen kunnen de komende vier jaar wel € 600.000 op onderhouds- en licentiekosten besparen.

Door Chromebooks te introduceren in de klas, hoopten we de motivatie en tegelijkertijd de leervaardigheid van de leerlingen te bevorderen. We wilden docenten ook voorbereiden op een manier van onderwijzen waar de nadruk ligt op het ontwikkelen van vaardigheden. Dit leidt op zijn beurt tot een betere onderlinge relatie tussen leerlingen en docenten, waardoor groepswerk zowel binnen als buiten de klas wordt vergemakkelijkt.

Pere Viñas, docent basisonderwijs aan de Vedruna-school in Ripoll (Spanje).

Uitdaging

Hoewel er al eerder Vedruna-scholen waren overgestapt op Google Apps for Education, hadden ze nog niet de ondersteuning van Chromebooks. In 2013 werd gestart met een proefproject met Chromebooks, in een vastberaden poging het niveau van het digitale onderwijs van de leerlingen te verhogen. Het systeem bleek een aantal concrete voordelen te bieden in de leeromgeving in vergelijking met het vorige systeem. Dat was geïnstalleerd in een informaticalokaal en daardoor veel beperkter in gebruik.

Oplossing

Er waren al verschillende scholen die Google Apps for Education gebruikten, maar zonder de ondersteuning van Chromebooks. In september 2013 werd het eerste volledige experiment uitgevoerd, waarbij Chromebooks werden gebruikt bij verplichte middelbare-schoolvakken op de middelbare Vedruna-school in het Gracia-district in Barcelona. In deze eerste fase werden 150 Chromebooks gebruikt waarmee de leerlingen en het onderwijzend personeel begonnen te werken om de mogelijkheden en functies te evalueren. Na drie maanden bleek dat het systeem concrete voordelen bood in vergelijking met het vorige systeem en de Raad van Bestuur van Vedruna besloot dit verder door te voeren.