Kursus John Monash Sains School beralih kepada pembelajaran secara maya dengan Google Apps for Education

“Kami tahu Google Apps mudah untuk diakses dan digunakan oleh para guru yang berada di kawasan pedalaman, sambil menawarkan kepada para pelajar yang berada beratus-ratus kilometer jauhnya cara untuk bekerjasama dan membina pemahaman bersama-sama dalam masa nyata.”

Peter Corkill, Pengetua, John Monash Science School

Cabaran

John Monash Science School mahu membawa kursus sains lanjutan ke bilik darjah di kawasan pedalaman melalui inisiatif pembelajaran jarak jauh Emerging Sciences Victoria (ESV). Untuk merealisasikan keadaan ini, mereka memerlukan platform untuk membina pelajaran maya dan menyokong pelajar dalam bilik darjah yang luas dan melibatkan guru yang bekerja menggunakan pelbagai jenis peranti di sekolah yang memiliki sumber terhad.

Penyelesaian

ESV mengguna pakai Google Apps for Education kerana aplikasi ini telah menangani pelbagai cabaran—lalu membolehkan para pelajar dan guru untuk mengakses dan berkongsi bahan kurikulum, berkomunikasi dan bekerjasama dalam projek menggunakan apa-apa peranti, tanpa sebarang kos kepada pihak sekolah. Kini, 156 pelajar Tahun 10 dalam 30 bilik darjah di kawasan pedalaman sedang mempelajari subjek yang tidak dapat mereka peroleh sebelum ini, menjadikan mereka teruja tentang kerjaya STEM.