David Ross Education Trust membangunkan komuniti yang mahir dalam bidang teknikal dengan Chromebook dan Google for Education

The ‘aha’ moment for us was when we held our first IT training session for teachers. Three brave 11-year-old students volunteered to conduct the training, and we were all moved by their level of confidence and authority when talking about technology. They had thought of new ways to use Google Apps that we’d never thought of before.

Guy Shearer, Ketua IT di DRET

Cabaran

DRET perlu memikirkan cara menggunakan IT berskala di sekolah-sekolah yang mempunyai sumber yang terhad. Kebanyakan sekolah yang menyertai DRET mempunyai desktop berasaskan Windows dan iPad yang dikunci di bilik komputer. Pengkomputeran sering dianggap sebagai subjek yang berasingan yang tidak berkaitan dengan kurikulum teras sehinggakan ramai guru dan pelajar tidak berasa bersemangat menggunakannya. "Cabarannya ialah mencari cara kos rendah untuk membawa pelajar-pelajar kita memperoleh lebih banyak akses kepada teknologi, sehingga menjadi bahagian yang lebih semula jadi dalam kehidupan di dalam bilik darjah daripada terasing di dalam makmal komputer, apabila pelajar mungkin menghabiskan satu jam," ujar Guy Shearer, Ketua IT di DRET.

Penyelesaian

After several successful pilots, Shearer and his team began setting up Google Apps accounts and Chromebooks at schools. So far, DRET has deployed 3,000 Google Apps accounts and 500 Chromebooks at 13 schools, and plans to double this by the end of the year. The Trust are now rolling out Google Apps accounts to everyone in the DRET community.