Colegio Banting, Bandar Mexico menyediakan pendidikan berkualiti untuk semua pelajar menggunakan Google Apps, Bilik Darjah dan Chromebook

Sebelum Google Apps, kami tidak mempunyai apa-apa teknologi di sekolah untuk membantu para pelajar. Kami sedang mempertimbangkan [penyelesaian lain] dan segera menyedari bahawa Google Apps adalah jauh lebih intuitif untuk digunakan -- dan penyelesaian ini adalah percuma.

David Medel Macías, pengetua di Colegio Banting

Cabaran

Colegio Banting menghadapi cabaran untuk membuat persediaan untuk pelajar dari semua lapisan masyarakat -- ramai yang tidak mempunyai cara untuk membiayai pelajaran -- untuk bersaing memasuki universiti yang terbaik di dunia. Sebelum menggunakan Google Apps pada tahun 2013, Colegio Banting tiada sistem atau jabatan IT yang rasmi. Bahkan, para pelajar tidak mempunyai e-mel dan guru mereka tidak dapat menghubungi mereka semasa di luar waktu sekolah. Fakulti dan kakitangan menggunakan alamat e-mel peribadi mereka. Mereka berikthiar untuk mencari peranti yang mampu dimiliki, berkualiti tinggi, mudah digunakan dan alat kolaboratif yang boleh digunakan oleh pelajar ketika mereka berada di kampus dan di rumah. Mereka memerlukan sebuah platform yang akan membolehkan pelajar, guru, ibu bapa dan pentadbir untuk mengakses maklumat yang dikongsi dengan mudah. Dengan berbuat demikian, mereka akan meningkatkan akses pelajar kepada pembelajaran dan membantu membiasakan mereka dengan teknologi, walaupun mereka tidak mempunyai akses kepada komputer di rumah.

Penyelesaian

Colegio Banting decided to go with Google Apps for Education so that it could centralize lessons, assignments and announcements in one online environment, accessible from anywhere. In 2013, administrative staff began using free Gmail accounts, then decided to roll out Google Apps for Education to all teachers and students because of how well Google’s services were already working. In 2014, Colegio Banting began using Google Classroom as a virtual class to help students, teachers and parents keep track of homework assignments and announcements in a single dashboard. Also in 2014, Colegio Banting invested in 20 Chromebooks to better arm students with the tools they need to develop real-world skills. The school plans to expand the Chromebook program with a device for every student by 2020.