Academies Enterprise Trust merupakan akademi pertama di UK yang menggunakan G Suite

Kami tidak menjangka betapa mudahnya usaha untuk beralih atau betapa banyak peluang yang bakal disediakan dengan beralih kepada G Suite. Selain meningkatkan pendidikan para pelajar kami, kami juga dapat mengurus peranti yang mereka gunakan dengan cara yang lebih mudah.

Chris Meaney, Pengarah ICT di Academies Enterprise Trust

Cabaran

AET komited untuk memastikan agar, pada suatu hari kelak, setiap pelajar dari setiap 76 akademinya boleh menyertai ekonomi peringkat tempatan, serantau dan negara, membantu mereka untuk membangunkan kemahiran dan keyakinan untuk membuat sumbangan yang berharga kepada dunia. Sebagai sebahagian daripada perkara ini, penggunaan teknologi adalah penting dalam memastikan bahawa AET boleh memaksimumkan peluang pendidikan. Lembaga Amanah ini telah terhalang daripada meneroka potensi teknologi yang sepenuhnya untuk pembelajaran kerana persediaan teknikal amat berbeza-beza merentas akademi yang berlainan. Tanpa sistem yang disatukan, adalah sukar untuk membuat proses yang cekap dan memudahkan struktur belanjawan. Ini bermakna bahawa setiap akademi bekerja secara bersendirian, baik daripada perspektif perkongsian pentadbiran mahu pun pengetahuan.

Penyelesaian

Pada musim panas tahun 2012, AET menggunakan G Suite for Education, suite komunikasi dan kerjasama berasaskan web yang tersedia secara percuma kepada pertubuhan pendidikan. Dengan produk termasuk Gmail, Kalendar Google, Google Drive, Google Sites dan Bilik Darjah Google, AET melihat potensi yang dapat dibawa ke dalam pembelajaran bilik darjah, perkongsian pengetahuan yang lebih baik merentas akademi, peningkatan dalam kecekapan pentadbiran dan dalam menyediakan akses dari rumah untuk semua. Untuk membolehkan semua pelajar mendapat akses kepada teknologi yang terkini, akademi juga telah melancarkan banyak set kelas Google Chromebook, komputer riba berasaskan penyemak imbas yang boleh mampu dimiliki, menyediakan akses yang cepat dan mudah kepada web.